0768-76 24 88 annika@orera.nu

Vad händer med nyorden när de åldras?

gecko

 

 

 

 

 

Den av språknördar högt älskade Nyordslistan sammanställdes av Språkrådet första gången 2008. Sex år senare undrar jag vilka av orden som har hållit sig kvar i språket.

2008 var året då bloggbävning utbröt, bullerbysyndromet uppstod och burkinin gjorde sitt intåg i språket. Vi ägnade oss åt gatustickning, geotaggning och att reta oss på kalsongbadare.

Kosläpp har vi haft länge i Skåne men nu tog ordet sig in i skriftspråket. Ljudaffischen ska tydligen vara en reklamaffisch försedd med ljud, har någon sett eller hört en sådan?

Minidatorn kom och gick utan att göra något vidare väsen av sig, vi fick plastis och började hoppas på ödleplåster, som tydligen ska vara ett plåster som efterhärmar de sugkoppar som finns på en geckoödlas fötter. Det här har jag totalt missat. Efter en googling av ödleplåster hittar jag en artikel i GP som handlar om en ny metod för bättre sårläkning:

”(…) De har tagit fram en helt ny sorts tejp eller plåster som efterliknar geckofoten, rapporterar de i senaste numret av vetenskapstidskriften Pnas. Resultatet blev en alldeles förträfflig sårläkning, åtminstone i inledande försök på råttors tarmar. Även försök på grisar har fallit väl ut.”

Det låter ju bra. Tyvärr hittar jag ingenting som publicerats kring detta sen 2009.

2008 års nyordslista hittar vi även de inte så minnesvärda celebritariat, kuddbok, svenskad och skynka.

 

Du har läst ett inlägg i utmaningen #Blogg100. Info om utmaningen här: http://bisonblog.se/2014/02/blogg100-tredje-gangen-gillt

 

 

 

 

 

1 kommentar

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>